Vés al contingut

III Cimera Contra les Causes Estructurals de la Corrupció

Com en les dues ocasions anteriors, la Presidència del Parlament va convocar la celebració de la III Cimera contra les causes estructurals de la corrupció per dimecres 28 de maig, de 9 a 14 hores, en seu parlamentària.

En aquesta III Cimera els signants del Pacte Social contra la corrupció  i els organismes de control designats pel Parlament vàrem avaluar els resultats dels acords de la II Cimera i vàrem deliberar i aprovar els acords corresponents a la III Cimera que hauran de treballar-se fins al 2027, data de la IV Cimera.

Tots dos punts de la deliberació s’han basat en els resultats de la fase participativa desenvolupada en aquests darrers mesos i en els informes de la Comissió de Seguiment i Impuls del Pla de Treball de la II Cimera (CSI) que es poden trobar en el Portal de transparència del Parlament.

La documentació utilitzada, el desenvolupament de les deliberacions i els seus resultats els podeu trobar en els punts següents:

Acords de la III Cimera

  1. (acords 3 i 9 de la I Cimera i 6 i 9 de la II Cimera) Aprovar una llei de direcció pública professional que afecti els llocs de treball d’alt càrrec de l’administració de la Generalitat, les universitats públiques i les administracions locals (fins al nivell de direcció general o equivalent i amb les soles excepcions que habiliti la llei), així com tots els llocs de personal directiu de les entitats del respectiu sector públic dependent de les administracions esmentades. Aquesta regulació haurà d’establir, entre d’altres, els procediments de selecció de les persones que hagin d’ocupar els esmentats llocs de treball, el regim d’incompatibilitats i l’avaluació periòdica de l’acompliment per poder renovar l’ocupació del lloc en finalitzar la durada preestablerta, garantint l’aplicació dels principis de publicitat i concurrència i l’objectivitat de la selecció basada en criteris de competència, expertesa i idoneïtat relacionats amb el lloc a cobrir.
  2. (acord 1 de la I Cimera i acords 4 i 16 de la II Cimera) Aprovar una nova llei electoral (global) o de procediment electoral o d’administració electoral catalana (tot allò sobre els que es pugui legislar a Catalunya excepte el sistema electoral) que inclogui finançament de partits i reducció de despeses electorals. Participació de representants de l’O3C com observadors en la ponència i ser consultats per suggerir compareixences.
  3. (acord 12 de la II Cimera) Educar en la integritat en el sistema de formació ciutadana, des de primària fins a la Universitat, per disminuir la tolerància a les pràctiques corruptes des de la infància, impulsar l’ètica política i social així com l’esperit crític i la participació Augmentar el coneixement sobre com prevenir la corrupció, les diverses eines de denúncia i els diversos mitjans per fer-hi front.
  4. (acord 8 de la I i de la II Cimera) Aprovar una Llei per a la protecció de persones que alertin d’infraccions normatives que atorgui a l’Oficina Antifrau les funcions, competències i recursos necessaris com a autoritat independent de protecció.
  5. (acord 17 de la I Cimera i acord 2 de la II Cimera) Incrementar recursos, especialització tecnològica i humana en la lluita contra el frau, l’elusió fiscals i la corrupció en general (incloent els increments de pressupost de l’ATC, Síndic de Greuges i OAC). Implantar la formació en integritat i ètica pública a tots els nivells amb caràcter obligatori i estratègic. Formació contra la corrupció als càrrecs electes. Donar suport a les entitats municipals per dissenyar i implementar els plans de lluita contra la corrupció obligatoris continuant i millorant el model per als fons Next Generation
  6. (acord 2 de la I Cimera i acords 5 i 15 de la II Cimera) Augmentar la transparència i el control ciutadà sobre la contractació pública; crear un grup de treball entitats-administració on a través d’objectius concrets de recerca es millorin les rutes de trobada de la informació i la capacitat d’anàlisi, tot tenint en compte el projecte europeu iMonitor. Mitjançant espais de col·laboració i governança a determinar, millorar la capacitació de la ciutadania per aconseguir i interpretar les dades obertes publicades per l’Administració.
  7. (acord 7 de la I i la II Cimera) Aprovar una modificació de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència que garanteixi la publicitat activa, conèixer la traçabilitat de les reunions amb els grups d’interès: saber què s’ha parlat i quins documents s’han aportat. També conèixer reunions sol·licitades i no acceptades.
  8. (acord 1 de la II Cimera) Revisar el procediment per tal de fer efectives les sancions previstes en la llei 19/2014; dotar les administracions dels recursos tècnics i formació necessaris per al compliment de la llei; atorgar potestat sancionadora a l’OAC; atribuir a la GAIP legitimació processal per interposar en nom de la persona perjudicada, recurs contenciós contra la inactivitat de l’Administració si no lliura la informació en compliment de les seves resolucions; regular que totes les organitzacions públiques elaborin plans d’integritat, amb incorporació de la metodologia d’anàlisi i avaluació de riscos de corrupció; regular que totes les institucions públiques es dotin d’un delegat o referent d’integritat amb disponibilitat horària com a peça clau de la infraestructura ètica de tota organització. L’Administració comptarà amb l’assessorament i la col·laboració de l’Oficina Antifrau de Catalunya en el disseny i la implantació del sistema d’integritat institucional.
  9. (acord 17 de la II Cimera) Millorar l’accés i el control de la informació sobre el finançament públic dels mitjans de comunicació públics i privats i la despesa en la publicitat i transparència dels criteris de contractació de les subscripcions i de la publicitat institucional. Crear un portal únic de consulta dependent del CAC.
  10. (punt B del Pla de treball de la I Cimera i acord 10 de la II Cimera) Crear una comissió parlamentària o grup de treball amb participació de la ciutadania per dissenyar un règim de transparència contra la corrupció pel qual progressivament, tot començant des del sector públic, s’estudiï els impactes de la limitació, reducció o supressió del pagament en efectiu, tot veient com garantir la seguretat i la protecció a la privacitat en les diferents formes de diner telemàtic.
  11. (acord 6 de la II Cimera i acord 3 de la I Cimera) Reforçar el règim d’incompatibilitats: control previ d’idoneïtat, establir polítiques de regals i preveure restriccions post-càrrec, ampliant l’àmbit subjectiu d’aplicació a presidents i consellers d’institucions i empreses públiques que actualment no es contemplen específicament, i fent especial atenció a les situacions de caràcter patrimonial.

Pla de treball aprovat

En base a tots els acords adoptats, s’aprova el següent Pla de Treball de la III Cimera:

  1. El seguiment dels acords de la III Cimera per la Comissió de Seguiment i Impuls (CSI) i la seva comunicació a les organitzacions signants del Pacte Social contra la corrupció i els organismes de control es farà en base a la mateixa metodologia utilitzada fins ara amb els canvis que la mateixa Comissió cregui necessari adoptar.
  2.  En tant que la majoria dels acords presos poden complir se amb normativa a crear o a modificar la tramitació de la qual s’està iniciant o s’iniciarà en aquesta legislatura, tant per part dels propis redactors de les normes, com durant les fases de consultes i especialment en la tramitació parlamentària, així com en el seguiment per part de la CSI, s’haurà d’estar amatent a que
    • s’incloguin els motius pels que es considera necessària la creació o modificació de les normes com instruments per complir amb els acords de la III Cimera,
    • s’incloguin els punts de les resolucions parlamentàries contra la corrupció de la CEMCORD, 735/XII i 1127/XII que es corresponguin amb els acords de la III Cimera,
    • s’incloguin les recomanacions no ateses fetes al Parlament pels diversos òrgans de control en els seus informes anuals. A aquest efecte, en un termini de tres mesos els òrgans de control facilitaran a la CSI la relació d’aquestes recomanacions classificades pels acords de la III Cimera a què puguin correspondre i amb les dates dels anys en què s’han fet o reiterat.
  3.  En tant que totes les comissions parlamentàries tenen controls de compliment, s’acorda
    • Fer un control de seguiment periòdic del compliment dels acords de la III Cimera a la Comissió d’Afers Institucionals, a la Comissió d’Economia i Finances, i a aquelles altres comissions on pertoquin temes relacionats amb els acords de la III Cimera.
    • Cridar d’ofici a l’O3C a comparèixer a les comissions/ponències on es debatin normes que es corresponguin amb els acords de la III Cimera i a aquelles altres que puguin tenir a veure amb la corrupció estructural i la cultura de la integritat. Aquesta compareixença es faria a través de les entitats del Pacte més adients a proposta d’O3C.
  4. El Departament de Comunicació del Parlament farà un suport proactiu en la difusió de tot el relacionat amb l’evolució dels acords de la III Cimera Els resultats i acords de la III Cimera i els informes de la CSI es publicaran en el web del Parlament en l’apartat d’Informació i Atenció al Ciutadà.
  5. Celebrar una IV Cimera contra la corrupció d’aquí dos anys amb el mateix esquema que el de l’actual, derivada de l’encàrrec parlamentari inicial de la resolució 735 /XII de 13/2/20 i posteriorment actualitzat per la Resolució del Parlament 217/XV de 15/5/25.

Comissió de Seguiment i Impuls (CSI)

La missió de la CSI és, exclusivament, el seguiment i impuls dels acords i del pla de treball aprovat per la II Cimera.

Composició de la CSI:

    • Fins a 5 representants de les entitats signants del Pacte Social, escollits en reunió de l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció abans de l’1 de setembre de 2025 entre els noms proposats per les entitats adherides al Pacte.

    • 1 observador nomenat per la Mesa del Parlament (o Junta de Portaveus) de cada grup parlamentari adherit al Pacte Social que ho proposi.

    • La Comissió de Seguiment i Impuls comptarà amb el suport expert, jurídic i tècnic dels Organismes de control.

Reunions:

    • La CSI es reunirà presencialment a la seu del Parlament i/o virtualment si fos necessari a través de l’aplicació que sigui facilitada pels seus serveis.

    • La primera reunió es farà com a molt tard l’octubre del 2025 i serà vàlida en reunir-se la majoria dels representants de les entitats.

    • La CSI rebrà dels serveis del Parlament el suport de tot tipus que precisi.

    • La CSI farà arribar les actes de les seves reunions i informes periòdics de la situació del compliment dels acords de la III Cimera a tots els signants del Pacte Social i organismes de control.

    • Els resultats i objectius de la III Cimera i els informes de la CSI es publicaran en el web del Parlament en l’apartat d’Informació i Atenció al Ciutadà.

Durada del nomenament:

    • Fins a la següent Cimera, on els components de la CSI poden ser canviats o ratificats. Els membres de l’actual comissió segueixen en funcions fins als nous nomenaments o ratificació.

Llista de participants (i excusats)

Participants (1 vot per entitat):


  • Entitats signants del Pacte Social contra la corrupció:
    • Sr. Josep Ferrer Llop – Membre, ACORD D’ESQUERRES PER LA REPÚBLICA CATALANA

    • Sr. Domingo Bley Muñoz – Secretari General, ADN SINDICAL

    • Sr. Sergi Sánchez Torregrosa – Director Seguretat, ADN SINDICAL

    • Sr. Javier Castelló Larrauri – Vocal Junta, AFFAC

    • Sr. David Poudevida Vives – President, ASSOCIACIÓ CATALANA DE PROFESSIONALS

    • Sra. Antònia Hernández González – Presidenta, ASSOCIACIÓ CIUTADANA PELS DRETS DE LES DONES

    • Sra. Joana Torruella Ventura – Membre, ASSOCIACIÓ CIUTADANA PELS DRETS DE LES DONES

    • Sr. Artur Millan Zapico – Membre, ASSOCIACIÓ DE CUIDAD@RS FAMILIARS

    • Sra. Dolores Dopazo Martinez – Membre, ASSOCIACIÓ DE CUIDAD@RS FAMILIARS

    • Sr. Josep Ferrer Llop – Membre, ASSOCIACIÓ LAUDE EX-RECTORS DE LES UNIVERSITATS CATALANES

    • Sr. Fernando Fuster-Fabra Fernández – Secretari i Coordinador, ASSOCIACIÓ SVS (SITGES VOLUNTARIS SOCIALS)

    • Sr. Jaume Garcia Vicente – Membre, ATTAC / CSI

    • Sr. Alejandro Blasco Lorente – Membre, CCOO de Catalunya

    • Sra. Maria Mirnaya Chabás Segura – Membre, CCOO de Catalunya

    • Sr. Leandre Mayola Tresserras – President, CLUB DE DIRECCIÓ PÚBLICA ESADE ALUMNI

    • Sr. Salvador Maluquer Amorós – Membre Junta Directiva, CLUB DE DIRECCIÓ PÚBLICA ESADE ALUMNI / CSI

    • Sra. Marina Pintanel Morral – Vocal Junta, COL·LEGI DE LOGOPEDES DE CATALUNYA

    • Sr. Joaquim Grau Inglada – President, COL·LEGI OFICIAL D’ÒPTICS OPTOMETRISTES DE CATALUNYA

    • Sra. Rosa Rodríguez Gascons – Secretària Junta, COL·LEGI OFICIAL DE PEDAGOGIA DE CATALUNYA

    • Sra. Laura Morro Fernández – Degana, COL·LEGI OFICIAL DE TREBALL SOCIAL DE CATALUNYA

    • Sra. Isabel Ribas Seix – Relacions institucionals, COL·LEGI OFICIAL DE TREBALL SOCIAL DE CATALUNYA

    • Sr. Jordi Pacheco Canals – Degà, COL·LEGI DE PROF. DE LA C. POLÍTICA I DE LA SOCIOLOGIA DE CAT. – COLPIS

    • Sra. Montserrat Perals Tresserra – Vocal Junta, COL·LEGI DE PROF. DE LA C. POLÍTICA I DE LA SOCIOLOGIA DE CAT. – COLPIS

    • Sra. Josepa T Farreny Justribó – Vice-Presidenta, CONFEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS VEÏNALS DE CATALUNYA – CONFAVC

    • Sra. Monserrat Morera Isern – Vice-Presidenta, CONSELL D’ASSOCIACIONS DE BARCELONA

    • Sr. Oriol Rifer Campoy – Membre, CRIDA PER SABADELL

    • Sr. David Caño Cargol – Membre, IAC-CATAC

    • Sr. Joan Carles Robert Poyatos – Secretari, “MES, MOVIMENT D’ESQUERRES”

    • Sr. Marti Olivella Solé – Membre, NOVACT

    • Sra. Helena Jiménez Botías – Vocal Junta, ÒMNIUM CULTURAL

    • Sra. Elsa Febles Carmona – Project-Manager. Teixint drets, OXFAM INTERMÓN

    • Sra. Itziar González Virós – Presidenta, O3C

    • Sr. Feliu Madaula Canadell – Membre, SABADELL LLIURE DE CORRUPCIÓ

    • Sra. Beni Saball Caelle – Vocal Junta, SOBIRANIA I JUSTÍCIA

    • Sra. Francina Alsina Canudas – Ex-Presidenta, TAULA DEL TERCER SECTOR

    • Sra. Caterina Llibre Alegre – Vice-Secretària General, UGT de Catalunya

    • Sr. Tesifon Sánchez Sánchez – Portaveu del sector financer FeSMC, UGT de Catalunya

    • Sr. Xavier Palos Ezquerra – Secretari tècnic, XARXA D’ECONOMIA SOLIDÀRIA

    • Sra. Simona Levi – Fundadora, XNET


    Grups parlamentaris dels partits signants del Pacte Social contra la corrupció:
    • I. Sra. Laia Estrada Cañón – Diputada, CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR

    • I. Sr. Lluís Mijoler Martínez – Diputat, CATALUNYA EN COMÚ-PODEM

    • I. Sra. Anna Balsera Marín – Diputada, ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA

    • I. Sra. Glòria Freixa Vilardell – Diputada, JUNTS PER CATALUNYA

    • I. Sr. Jordi Munell Garcia – Diputat, JUNTS PER CATALUNYA

    • I. Sra. Ivana Martinez Valverde – Diputada, PARTIT DELS SOCIALISTES DE CATALUNYA


    Organismes de control:
    • Sr. Andreu Navas Amenós – Director, AGÈNCIA TRIBUTÀRIA DE CATALUNYA

    • Sr. Josep Ramon Barbera Gomis – Vocal, GAIP

    • Sr. Miguel Angel Gimeno Jubero – Director, OFICINA ANTIFRAU DE CATALUNYA

    • Sra. Olinda Anía Lafuente – Directora adjunta, OFICINA ANTIFRAU DE CATALUNYA

    • Sra. Lourdes Perramon Bregola – Cap Relacions Institucionals, OFICINA ANTIFRAU DE CATALUNYA

    • Sra. Gràcia Ribas Munné – Directora Assessoria Jurídica, SINDICATURA DE COMPTES

    • Sr. Jordi Palou Loverdos – Adjunt general Síndic de Greuges, SINDICATURA DE GREUGES

Altres participants (sense dret a vot):


    • Sr. Josep Oller Gros – Membre, CSI

    • Sr. Josep Escartin Laurito – President, FÒRUM DE SÍNDICS I SÍNDIQUES DE GREUGES MUNICIPALS

    • Sra. Lara Torres Lledó – Directora General, GOVERN. Direccíó General de Govern Obert

    • Sra. Gemma Calvet i Barot – Advocada i consultora, Invitada

    • Sr. Xavier Paluzie Avila – Alertador, Invitat

    • Sr. Ferran Arribas Subirachs – Membre, O3C

    • Sr. Jordi Camprubí Paretas – Membre, O3C

    • Sr. Carles Marc Cosialls Roca – Membre, O3C

    • Sr. Albert Martin Ballesta – Vocal Junta, O3C / CSI

    • Sra. Francina Planas Vilella – Membre, O3C

    • Sra. Rosa Roura Palay – Membre, O3C

    • Sra. Maite Torrente Blanco – Membre, O3C

Entitats/persones que s’han excusat:


    • AUTORITAT CATALANA DE PROTECCIÓ DE DADES

    • ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA (ANC)

    • ASSOCIACIÓ CATALANA DE GESTIÓ PÚBLICA

    • ASSOCIACIÓ LLIURE D’ADVOCADES I ADVOCATS DE CATALUNYA

    • COL·LEGI D’EDUCADORS I EDUCADORES SOCIALS DE CATALUNYA

    • COL·LEGI OFICIAL DE PSICOLOGIA DE CATALUNYA

    • FUNDACIÓ TRANSPARÈNCIA I BON GOVERN LOCAL (ACM)

    • GOVERN – Alícia Corral, SECRETÀRIA D’ADMINISTRACIÓ I FUNCIÓ PÚBLICA

    • GOVERN – Jaume Magre, Director EAPC

    • GOVERN – Ester Manzano, DIRECTORA GENERAL DE SERVEIS DIGITALS I EXPERIÈNCIA CIUTADANA

    • GOVERN – Trinitat Molina Melero, DIRECTORA DE L’OFICINA DEL GOVERN

    • LA FEDE

    • OBSERVATORI CONTRA LA CORRUPCIÓ DEL PAÍS VALENCIÀ

    • SETEM

    • SICOM. SOLIDARITAT I COMUNICACIÓ

    • SINDICAT DE PERIODISTES DE CATALUNYA – STC

    • UNIÓ DE PAGESOS

    • José M. Marín – RESPONSABLE MUNDIAL D’OGP

    • Manuel Villoria – PRESIDENTE DE LA AUTORIDAD INDEPENDIENTE DE PROTECCION DE LAS PERSONAS ALERTADORAS

Fotografia de grup

Foto de grup - III Cimera Contra la Corrupció

Fotografia dels participants en la III Cimera.
(Clica per veure-la amb més detall – Amplia amb la roda del ratolí i desplaça’t per la foto)

Fotografia dels participants en la III Cimera. (Clica per veure-la amb més detall)

Zoomed

Fotogaleria

*Fotografies de Jordi Camprubí (Enllaç directe galeria Playbook)

Informes de seguiment de la III Cimera

S’aniran afegint conforme la CSI els vagi publicant.

Comparteix: