Vés al contingut

Aportacions de l’Observatori (O3C) en l’Estratègia de lluita contra la corrupció de la Generalitat de Catalunya

  • per

Durant el mes de juliol de 2019, l’Observatori es va adreçar a les entitats signants del Pacte Social contra la Corrupció per posar-les al dia dels darrers esdeveniments i demanar  la seva col·laboració per als següents passos.


Entre altres coses, les vam informar de la reunió amb Roger Torrent, President del Parlament de Catalunya, per exposar les conclusions de l’estudi elaborat per l’Observatori Ciutadà Contra la Corrupció i demanar-li que ens proposés una data per celebrar la sessió de seguiment del Pacte Social Contra la Corrupció (després de tres intents fallits en els darrers anys!)

A més d’això, ens vam reunir amb Roger Buch, responsable d’Innovació i Qualitat Democràtica de la Generalitat, que va atendre la presentació de les conclusions de l’estudi i va indicar que comptava amb l’Observatori pel seu seguiment. 

En una reunió posterior, el Secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat, el Sr. Jordi Foz, va fer retorn de les actuacions recollides en el Pacte Social Contra la Corrupció, va expressar la seva concordança amb l’estudi presentat i ens va demanar que convoquèssim les entitats signants del Pacte, per participar en uns tallers d’elaboració de l’Estratègia contra la Corrupció, sobre els següents àmbits:

1-Contractació pública

2-Fiscalitat

3-Subvencions

4-Funció i direccions públiques

5-Incompatibilitats

6-Conflictes d’interès

7-Grups d’interès

8-Protecció als alertadors

9-Marc d’integritat

L’objectiu era arribar a una síntesi de les propostes de tots els signants del Pacte per establir una estratègia clara que el Govern pogués implementar sobre cada punt.

De tot això es va informar les entitats signant del Pacte, i es va demanar la seva participació, apel·lant a fer sentir la veu de la societat organitzada amb voluntat de foragitar la xacra més importat del nostre temps i contribuir a restituir l’ètica en els afers públics.

Passat l’estiu, l’Observatori va saber més detalls de com seria el procés participatiu de lluita contra la corrupció que impulsaria el Govern de la Generalitat, amb el nom d’“Estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública” els objectius que es proposava aconseguir el Govern i la metodologia prevista.

El Govern havia encarregat a quatre departaments -Departaments d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, de Vicepresidència, Hisenda i Economia, de Presidència i de Polítiques Digitals i Administració Pública- elaborat propostes per aquesta Estratègia.

L’Estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat va ser dissenyada i aprovada en poc més de sis mesos, de forma col·laborativa i participada per tots els Departaments de l’Administració de la Generalitat i les aportacions realitzades per aquests, varen ser analitzades i valorades en base a evidències internacionals del què funciona i què no, sotmeses a debat obert amb la ciutadania en un procés participatiu i contrastades amb l’opinió experta d’una autoritat externa com és l’Oficina Antifrau de Catalunya

I el procés participatiu, es feu presencialment en qualsevol de les 4 sessions previstes o bé telemàticament. Cadascuna d’aquestes 4 sessions coincidia amb un eix temàtic propi diferenciat: 

  • Foment de la integritat (marc d’integritat, cultura institucional, sensibilització ciutadana, protecció d’alertadors, anonimització de bústies ètiques); 
  • Gestió econòmica (contractació pública, subvencions, fiscalitat); 
  • Funció i direcció públiques (Incompatibilitats i retorn a l’activitat privada, conflictes d’interès); 
  • Influència dels grups d’interès i traçabilitat en la presa de decisions (influència dels grups d’interès. registre, agenda pública)

Com a part del material que va contribuir a preparar les sessions, es va incloure el Decàleg del Pacte social contra la corrupció i el darrer document de síntesi, com a resultat de la integració del Decàleg del Pacte Social contra la Corrupció i tot el treball posterior que es va desenvolupar com a conseqüència de la participació a la Comissió d’Estudi de Mesures contra la Corrupció i la Regeneració Democràtica

El conjunt del procés va portar a l’Acord de Govern de 15 de gener de 2020 en que es van definir les 25 actuacions de l’Estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat.

El procés d’elaboració de l’Estratègia és un cas paradigmàtic de creació col·laborativa i participada àmpliament, que legitima el seu contingut, el qual, a més, va ser dissenyat en un breu espai de temps.

Diuen les evidències internacionals, però, que les estratègies de lluita contra la corrupció, fallen, principalment en la fase d’implementació. Per a fer front a aquesta possible amenaça, juntament amb les 25 actuacions de l’Estratègia, es va aprovar un model de governança, amb eixos organitzatiu, de retiment de comptes i de programa de suport a la implementació de l’Estratègia.

Com a Observatori s’ha participat en el procés participatiu de definició de l’Estratègia i ara en l’Espai de seguiment de la mateixa.

Comparteix:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *