Vés al contingut

Campanya per endurir les penes de frau i corrupció en el Codi Penal

  • per

27/05/2020

“El Parlament de Catalunya, en el seu Ple de 5 d’abril de 2017, va aprovar l’Informe de la Comissió d’Estudi de les Mesures de Lluita contra la Corrupció per a la Regeneració Democràtica (CEMCORD) on s’acordava, entre d’altres mesures aprovades, que era necessari reformar un seguit de normatives si es volien aconseguir resultats notables en la lluita contra el frau i la corrupció, dues xacres que sagnen els recursos econòmics i morals de la nostra societat. Només el 2019, es calcula que el frau fiscal a l’Estat va arribar a representar entre el 6 i el 9% del PIB (entre 75.000 i 112.000 M€) i ben segur que és molt superior la quantitat perduda per motius d’elusió fiscal, paradisos fiscals i corrupció.

La mesura 239 incidia en que “Cal endurir els codis penals: hi ha d’haver exemplaritat pública per a fer entendre que el sistema fiscal és central en el nostre estat de dret, la qual cosa implica endurir els codis penals, eliminar les excuses absolutòries o la creació de nous delictes consistents en l’oferiment al mercat de serveis idonis per a la defraudació tributària“. El contingut de la Reforma del Codi Penal es concretava en catorze mesures que expliciten els temes a canviar o introduir.

L’Observatori Ciutadà Contra la Corrupció (O3C) veu la Reforma del Codi Penal com un dels objectius de transformació institucional indispensables en la lluita per fer una societat millor i més justa i per això ha posat en marxa una campanya per aconseguir que sigui també un objectiu immediat dels nostres representants polítics, aprofitant l’oportunitat que ofereix la situació actual.

Inevitablement, l‘enorme crisi econòmica i social provocada per la pandèmia del COVID19 exigirà de l’Estat un esforç extraordinari de captació i distribució de recursos. I això no ha de tornar a ser a expenses de les classes populars com el 2008, ni s’ha de veure com una situació puntual a resoldre, sinó com la possibilitat d’un canvi sociològic en profunditat.

Per això, el 28 d’abril d’enguany l‘Observatori va demanar a tots els grups del Parlament de Catalunya la seva implicació per portar a terme les reformes del Codi Penal que s’inclouen en l’informe de la CEMCORD, oferint-los la col·laboració en allò que consideressin oportú, incloent l’aportació de coneixements per a la concreció dels articles que haurien de constituir la proposta de Reforma, i els hi va proposar treballar-ho en dues fases:

  • L’aprovació pel Parlament de Catalunya d’una moció sobre que la Reforma del Codi Penal, endurint la lluita contra el frau i la corrupció, formi part dels acords de reconstrucció econòmica i social, i que la decisió de fer aquesta Reforma sigui recollida explícitament com a part d’aquells acords.
  • L’elaboració pel Parlament d’una Proposició de llei a enviar a la Mesa del Congrés de Diputats que reculli les propostes de Reforma del Codi Penal incloses en l’informe de la CEMCORD.

Així mateix, l’Observatori ha demanat als referents dels partits catalans al Congreso de la Diputados, dels qui se’ns ha facilitat el contacte pels grups del Parlament, la introducció de la Reforma del Codi Penal per lluitar contra el frau i la corrupció com una de les conclusions de la Comisión de Reconstrucción Social y Económica que ha començat a funcionar al Congrés de Diputats.

A data d’avui, 27 de maig de 2020, desconeixem la intenció i/o la feina feta per cap dels partits respecte a les peticions concretes realitzades. D’altra banda, els partits que ens han fet arribar el contacte amb els seus referents a Madrid han estat la CUP i ERC.”

Comparteix:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *