Vés al contingut

Les candidatures a les eleccions del 26J del 2016 acorden prioritzar sis mesures estructurals contra la corrupció

Debat Observatori Ciutadà Contra la Corrupció

-en una Deliberació Electoral organitzada per l’Observatori Ciutadà Contra la Corrupció (O3C)-

Dimarts 14 de juny de 2016 s’ha celebrat la deliberació electoral sobre les mesures prioritàries per combatre estructuralment la corrupció, organitzat per l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció.

L’acte ha tingut com a objectiu visualitzar els graus de consens i de compromisos compartits per lluitar efectivament contra les causes i la impunitat de la corrupció, i desmarcar-se dels debats-combats electorals habituals.

Marisol Soto Romero, periodista a RTVE, ha estat l’encarregada de moderar el debat, celebrat al Centre Cívic Parc – Sandaru de Barcelona, i ha comptat amb els següents candidats:

 • Manuel Reyes (Partit Popular de Catalunya)
 • Mercè Perea (Partit dels Socialistes de Catalunya)
 • Joan Mena (En Comú Podem)
 • Antonio Espinosa (Ciutadans – Partit de la Ciutadania)
 • Esther Padró (Convergència Democràtica de Catalunya)
 • Ester Capella (Esquerra Republicana de Catalunya)

Aquestes sis candidatures han deliberat sobre les sis mesures que les entitats de l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció varen prioritzar durant l’acte de constitució de l’O3C (20 de febrer de 2016):

 • Publicar a Internet tots els ingressos i les despeses de totes les administracions públiques, de forma clara i comprensible.
 • Reduir dràsticament les despeses electorals amb mesures conjuntes.
 • Assegurar la independència i control del poder judicial.
 • Evitar que el finançament dels partits i de les candidatures electorals pugui dependre de pocs finançadors rics i poderosos.
 • Evitar la partitocràcia en el nomenament dels òrgans de control.
 • Garantir protecció als alertadors.

Durant l’acte, enregistrat per Vilaweb TV, s’han generat 3 acords totals: la protecció dels alertadors que denuncien casos de corrupció; la publicació a internet de tots els ingressos i despeses de diner públic i la prohibició que els partits nomenin els càrrecs dels òrgans de control.

També han mostrat un gran acord en assegurar la independència i control del poder judicial, amb prohibició de l’indult en casos de corrupció (però sense acord en prohibir l’indult en tots els casos).

En canvi, hi ha hagut clara diversitat d’opinions, no tant en l’objectiu compartit d’Evitar que el finançament dels partits i de les candidatures electorals pugui dependre de pocs finançadors rics i poderosos, però sí en com aconseguir-lo: ERC i En Comú-Podem han estat a favor d’un finançament 100% públic; PP i C’s han defensat el finançament bancari dels partits sempre i quan no es permeti la condonació del deute, i finalment CDC ha plantejat la realitat dels lobbies, argumentant que poden ser finançadors si estan registrats i són reconeguts.

També han mostrat acord en reduir dràsticament les despeses electorals amb mesures conjuntes, però amb alguna discrepància sobre com s‘han d’establir els límits.


 
 


L’acte havia de partir de les prioritats i comentaris que les diferents candidatures havien d’haver expressat prèviament en un fòrum deliberaweb per Prioritzar mesures del Pacte Social contra la Corrupció per a les eleccions 26 de juny

Com que la participació prèvia, preparatòria, va ser inexistent, vàrem centrar la deliberació sobre les 6 mesures que el propi Observatori Ciutadà havia prioritzat. El resultat fou que l’acte va acabar just en les dues hores previstes. Però el motiu que no hi hagués preguntes per part dels assistents, més que la manca de temps, fou el propi caràcter de l’acte: volíem saber el grau de coincidència entre les prioritats ja expressades per part de les entitats de l’Observatori Ciutadà i els partits signants del Pacte Social contra la Corrupció.

Gràfica resultant del procés de deliberació entre les 6 candidatures:
3 totalment d’acord; 3 amb matisos per part d’alguna candidatura

Enllaços:

Galeria d’imatges: https://flic.kr/s/aHskBE2KBp

Vilaweb TV:  www.vilaweb.cat/noticies/video-debat-electoral-sobre-les-mesures-per-combatre-la-corrupcio/

Entrevista: http://www.vilaweb.cat/noticies/som-un-pais-amb-nul%C2%B7la-cultura-de-transparencia/

Anunci: http://www.vilaweb.cat/noticies/vilaweb-emetra-el-debat-sobre-la-corrupcio-de-lobservatori-ciutada/

Comparteix:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *