Vés al contingut

Cal fer balanç del Pacte Social contra la Corrupció

El 9 de desembre de 2015, data en què Nacions Unides celebrava el Dia internacional contra la Corrupció, les organitzacions polítiques amb representació parlamentària i diverses organitzacions ciutadanes, unes i altres d’àmbit català, es van comprometre en el Parlament de Catalunya a impulsar la concreció del Pacte Social contra la Corrupció:

  1. Assumint el Decàleg del Pacte Social contra la Corrupció com a guia de les seves actuacions.
  2. Dotant-se d’una comissió permanent per a la implementació dialogada de les Mesures adjuntes.
  3. Promovent la signatura del Decàleg i les seves vies d’aplicació en els diferents àmbits locals.

El Decàleg del Pacte Social contra la Corrupció recollia nombroses mesures, agrupades en 10 punts, 30 articles i desenes de propostes fruit d’un procés participatiu ciutadà de successives fases.

En el punt 10è d’aquest Decàleg s’establia la creació d’organismes d’aplicació i control de la transparència i el bon govern que havien de vetllar per l’aplicació i seguiment d’aquest Pacte Social contra la Corrupció i per l’aplicació de la Llei de Transparència; Un dels organismes ha esdevingut l’Observatori ciutadà impulsat per les entitats signants d’aquest Pacte; L’altre, la Comissió parlamentària CEMCORD formada pels grups parlamentaris.

Entre els propòsits de l’Observatori ha estat el d’erigir-se com a veu de la ciutadania autoorganitzada en temes de lluita per la transparència i contra la corrupció, posant el focus en la creació d’un marc que dificulti aquesta última així com el de col·laborar amb els diversos organismes i institucions públiques i privades que persegueixen aquests mateixos objectius, com per exemple, l’Oficina Antifrau de Catalunya.

La corrupció, segons les enquestes i sondejos publicats, ocupa la 2a. posició entre les preocupacions de la ciutadania, que veu com dia rere dia ocupa un gran espai en els mitjans d’informació.

En aquest context, l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció ha participat en les sessions de la Comissió d’Estudi de les Mesures de Lluita contra la Corrupció per a la Regeneració Democràtica, (CEMCORD) proposant ponents, assistint a les diverses sessions, prenent la paraula i presentant les seves conclusions.

L’Observatori, com a resultat de la seva assistència a aquesta Comissió, constata que la corrupció és un problema que s’ha d’abordar amb un enfocament multidisciplinari i que no hi ha cap solució fàcil, ni recepta màgica aplicable.

L’Observatori constata també l’enorme dificultat d’aquesta feina pel seu volum i la seva complexitat tècnica, però que tanmateix, els seus representants s’hi han dedicat amb energia i il·lusió.

L’Observatori constata alhora la dificultat que ha suposat el desenvolupament d’aquesta tasca per part dels representants polítics, i considera que no tots els representants polítics que hi han participat li han donat la importància, ni dedicat l’esforç que demanava aquesta feina.

L’Observatori, entre les diverses maneres d’abordar la lluita contra la corrupció, centra els seus esforços a cercar la manera d’evitar estructuralment la corrupció i lluitar contra el marc que la fa possible.

Per això, l’Observatori dedicarà les pròximes setmanes a fer una reflexió sobre el resultat definitiu de la feina d’aquesta Comissió, i crida les institucions públiques, la societat civil i els partits polítics a assistir a un acte que convocarem en aquest mateix Parlament per fer balanç públic de la vigència i actualització del Pacte Social contra la Corrupció, de coneixement i coordinació entre els diversos organismes públics de control, i dels mitjans que té la ciutadania per fer valer els seus drets i lluitar contra la corrupció.

La lluita contra la corrupció serà més efectiva, si és col·lectiva, múltiple i en diàleg permanent entre representats i representants, entre la ciutadania activa i organitzada i les institucions públiques que, per la seva feina diligent, fa que ens les sentim nostres.

Observatori Ciutadà Contra la Corrupció

Comparteix:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *